joi, 15 septembrie 2011

3 în 1

Aliens vs. Predator: am terminat cu totul campaniile. Per total, un joc plăcut ochiului (eu sînt mai neăpretenţios, aşa …) şi minţii, mai ales fiindcă, aşa cum am subliniat, sînt practic trei jocuri într-unul singur. (Nu, nu din cauza asta am botezat “3 în 1” acest post). Acuma mă duc să caut pe net povestea jocului, căci jucîndu-l nu mi-am dat foarte bine seama ce se întîmplă p-acolo; n-ar fi primul joc în această situaţie, pentru mine contează fun-ul în primul rînd, şi mai puţin povestea. Dacă este, bine, dacă nu, iarăşi bine.

Deus Ex Human Revolution: nu am mai atins deloc jocul în ultimele zile. Ar putea fi o mare dezamăgire. Dacă o să mă oblige să cumpăr un computer desktop mai performant (era în plan oricum, precdentul datează de prin 2003 sau 2004) şi îmi dau seama că tot prost se mişcă şi gameplayul este tot aşa de urît şi forţat cum mi s-a arătat pe alocuri, cred că mă duc în baie să fac spume în voie. Deja am conştientizat şi ce nu-mi place la misiunea iniţială: vreau s-o joc stealth, dar depozitele şi laboratoarele unde mă infiltrez sînt luminate a giorno. Nu zic că nu-i corect d.p.d.v. tehnic (mi se pare firesc ca nişte paznici înarmaţi să nu orbecăie de-a-mboulea pe-acolo dacă au un şalter la îndemînă de care să tragă şi să-şi fac ăviaţa mai … hmmm … luminoasă), dar memoria îşi face datoria şi îmi reaminteşte ambianţa din misiunea cu Statuia Libertăţii din primul Deus Ex – tot prima misiune din joc – cu noapte, exterior, umbre … altă viaţă, alt joc, se pare!

The Saboteur – super-drăguţ şi funny. Nu ca amplasament temporal (e cu naziştii de dinaintea şi din timpul măcelului 1939-1945) sau spaţial (Parisul ocupat de nemţi), ci ca joc în sine. Teoretic trebuie să mă infiltrez şi să sabotez diversele instalaţii şi obiective nemţeşti; practic, dacă mă plictisesc de furişat, pot scoate flintele la vedere şi să încerc să-mi croiesc drum spre ţintă, căci am şanse destul de măricele s-o scot la capăt şi aşa. Voi reveni cu mai multe amănunte.

luni, 12 septembrie 2011

Aliens vs. Predator (3)


Mai am puțin - jocul îmi spune că l-am consumat deja în proporție de 94%. Pare firesc, ținînd seamă de finalizarea campaniilor cu Predator-ul și cu Marine-ul, și de ajungerea la ultima misiune(sînt doar 5 sau 6 per campanie, nu vă ambalați, și fiecare misiune e destul de lunguță).

Dincolo de mecanicile repetitive de joc, AvP are meritul că oferă trei experiențe de joc relativ scurte și extrem de diferite între ele. este o rețetă de succes pentru un joc, acesta fiind de fapt menit să ofere un leac contra plictiselii. Și ce leac mai bun pentru ținerea în priză a blazaților jucători poate fi alta decît oferirea multor chestii diferite într-un timp extrem de scurt?

Interesantă mi se pare ideea de a folosi practic aceleași locații, alea 5 sau 6 de care vorbeam, pentru toate cele trei campanii. Sigur că setupul e diferit de la Alien la Marine de pildă (lumini amplasate altfel, turele automate active sau nu, saci cu ouă de alian amplasate sau nu în locuri strategice, ș.a.m.d.)Normal că abordarea va fi și ea diferită, avînd în vedere atuurile specifice fiecărei rase: Predatorul poate deveni invizibil dacă stă perfect nemișcat, Alianul poate umbla pe pereți și pe tavane și se simte foarte bine în întuneric, Marine-ul are radarul ăla care uneori mă scoate din minți cu bip-urile lui (așa a fost și în AvP2, nici acolo nu știam dacă punctul de pe radar ce se apropie de poziția mea, și care e inamic 100%, se află la același etaj cu mine sau la un etaj superior (sau galerie de la un alt nivel, sau înoată fix sub mine ... mă rog, asta cu înotul e mai greu spre inexistent, așa, mai ales că nu prea ai unde, iar Predatorul ar trebui să fie de-a dreptul tîmpit să intre în apa care de exemplu îi scurtcircuitează cloaking device-ul).

N-am înțeles de ce unele avantaje ale raselor care există atunci cînd ele joacă pe postul de inamic dispar atunci cînd ele sînt pe post de primadonă. Adică, de ce alienii trag de la distanță cu acid atunci cînd eu joc cu Predatorul, în schimb atunci cînd joc cu Alianul nu am nici o opțiune de atac de la distanță? Urît, mai ales că alianul e cea mai slabă rasă din joc, puterea lui stă în număr, ceea ce evident nu se poate atunci cu joc cu el.

Predatorul pare și el extrem de limitat atunci cînd luptă contra unui Marine (lucru vizibil în confruntarea mano-a-mano din nivelul cu arena, unde Predatorul stătea cocoțat damboulea pe diverse turnuri și turnulețe și țintea la nesfîrșit, permițînd bravului soldat să golească încărcător după încărcător în fiorosul vînător, pînă ce acesta își dă obștescul sfîrșit).

P.S. am precizat cumva că joc pe Easy? Da, e cam de porc-măgar faza, dar vreau să mă distrez, nu să-mi iasă peri albi. Joc nu înseamnă arderea creierilor, ci doar distracție, destindetre, casual play. Vîrsta s-a schimbat, prioritățile s-au schimbat și ele ...

joi, 1 septembrie 2011

Deus Ex - Human Revolution (jurnal - 1)

Am pus laba pe versiunea de PC a jocului ce se vrea urmaşul lui Deus Ex cel din anul 2000.

L-am instalat pe laptop. Doamne! e îngrozitor să depinzi de fluctuaţiile legăturii la Internet atunci cînd vrei DOAR să instalezi un joc, în mod legal, plătit cinstit, cu factură şi aşa mai departe. De ce trebuie să stau după serviciul Steam să-mi valideze serial number-ul? (OK, p-asta pot s-o pricep, aşa se face diferenţierea leagl-ilegal în ziua de azi). De ce trebuie să stau iarăşi după Steam să downloadeze automat patchurile existente pînă acum? (Pe asta nu o mai înţeleg, se presupune că pe DVD-ul gold al jocului acesta este cît de bug-free se poate, nu mai este nevoie de încă o juma' de oră să tragă şi să aplice patchurile ...)

(Bine, după aia am mai stat să umblu în configurările video pentru ca DXHR să se mişte decent pe laptop - o placă nVidia GeForce 9200S e prea slabă pentru a rula fluent jocul la detalii maxime, simplul fapt că am dat peste setări de DirectX 11 spune totul ...)

Începutul e destul de abrupt. După o serie de secvenţe cinematice şi semi-cinematice (semi, în sensul că din cînd în cînd mai apăsam un E ca să discut cu interlocutoarea, care mă "tîra" după ea obligat-forţat într-un tur al facilităţii unde se studiază tehnicile de augmentare si cibernetizare ale corpului uman), are loc o intruziune a unor soldaţi a la Splinetr Cell, cu rîs sarcastic (chiar şi atunci cînd sînt pe cale să crape) şi putere de foc năucitoare - iar eroul nostru Alex Jensen se alege cu un puşcoci în mînă şi-i trimis să facă ordine. (Puşcociul se clatină de numa-numa, mi-a fost imposibil să ţintesc decent cu el, singurul punct forte e că are muniţie infinită).

La faza asta am murit de nşpe ori, salvam, luptam, muream, înjuram şi încărcam ... again and again. Pesemne ăsta e felul lui DXHR de a spune că există şi alte abordări în afara luptei frontale: prin laboratoare existau ditamai canistrele şi cilindrii plini cu gaze otrăvitoare şi paralizante, numai bune de tras în ele, rutele ocolitoare erau la locul lor bine-mersi (de luptă n-aş fi scăpat, dar e altceva cînd le pici inamicilor în spate şi-i iei prin surprindere).

La sfîrşitul secvenşelor de luptă Alex şi-o fură de la un bandit mai decis, şi iată momentul muşt-aşteptat: integrarea primelor augmentări. Aştept cu interes continuarea ...